Πέμπτη, Απριλίου 06, 2006

30 χρόνια Apple!

Την χρονιά που η Apple γιορτάζει τα τριάντα χρόνια λειτουργίας της και οι απανταχού φανατικοί οπαδοί απολαμβάνουν τα μουράτα (ελιτιστικά) προϊόντα της, διάλεξε να βγάλει στη φόρα την πιο ριζοσπαστική εξέλιξη της ιστορίας της. Ενσωματώνει στα νέα της μοντέλα, αυτά με Intel επεξεργαστή, τη δυνατότητα να εκκινούν είτε με το δικό της λειτουργικό, το Mac OS X, είτε με Windows XP. Ναι, ναι, καλά διαβάσατε! Η "ιεροσυλία" ακούει στο όνομα Boot Camp (αναλυτικές πληροφορίες) δίνει την επιλογή στο χρήστη με ποιο λειτουργικό να ξεκινήσει ο υπολογιστής του.
Ακόμη, το εν λόγω λογισμικό, είναι σε δοκιμαστικό στάδιο, αλλά οι επικριτές του αυξάνονται και πληθύνονται. Έχει βουήξει ο κυβερνοχώρος από σχόλια περί προδοσίας, ξεπουλήματος στον Bill Gates και όλα τα συναφή.

Προσωπικά πιστεύω πως η Apple άρχισε επιτέλους να λειτουργεί σαν επιχείρηση, αν και έχω τους ενδοιασμούς μου όσο αφορά στην ποιότητα των από δω και πέρα προϊόντων της. Θέλει ν' αυξήσει το μερίδιο της αγοράς που της αναλογεί, η καμπάνια περί Switch χρηστών μάλλον αποτυχημένη ήταν, έγινε γνωστή σε μη Mac χρήστες μέσω του δημοφιλούς iPod, οπότε έπρεπε να κάνει μια πιο δυναμική κίνηση. Θα τα καταφέρει; Ας της δώσουμε μια ευκαιρία.



Ασχολούμαι με υπολογιστές από το 1985. Σαν χρήστης Apple τα τελευταία 5 χρόνια δεν μπορώ να μη σχολιάσω θετικότατα την υπεροχή τους, είναι πλέον ο κύριος υπολογιστής μου. Από την άλλη δε θέλω να έχω αυτή την υπεροψία που, δυστυχώς, χαρακτηρίζει πολλούς από εμάς. Καλώς ή κακώς η αγορά βρίθει από υπολογιστές Wintel. Ας μη ξεχνάμε, ότι άνθρωποι πέρα από την πλάκα και την ερασιτεχνική ενασχόληση, βγάζουν το ψωμί τους καθισμένοι σ' έναν υπολογιστή μπροστά και φαντάζομαι πως δε θα τους καίγεται καρφάκι αν το μηχάνημα εκκινεί (bootάρει) με OS X ή με Windows. Αυτό που τους νοιάζει, πρωτίστως, είναι να δουλεύει!! Αν η κίνηση της Apple εμφανίσει πιο σταθερούς υπολογιστές στην αγορά γιατί να μη γίνει αποδεκτή;

Ας περιμένουμε λίγο και βλέπουμε...

Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: