Τετάρτη, Οκτωβρίου 11, 2006

Ανέντιμοι εκπαιδευτικοί...


Τον τελευταίο καιρό η χώρα ταλανίζεται από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, ιδίως των δασκάλων που ήδη διανύουν την τέταρτη εβδομάδα των απεργιακών του κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση παραμένει αδιάλλακτη και σταθέρη στα όσα υποσχέθηκε(;) προεκλογικά και όχι μόνο. Ως εκπαιδευτικός, είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε τα σχολεία κλειστά, άδεια από παιδιά και δασκάλους. Έχω την εντύπωση όμως πως οι απεργίες κάτι παραπάνω από δικαιολογημένες είναι.

Οι εκπαιδευτικοί είναι οι χαμηλότερα αμοιβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα, να μη μιλήσουμε για την ευρωπαϊκή ένωση που σίγουρα είμαστε τελευταίοι (πού είναι η περιβόητη σύγκλιση;;). Από την άλλη, δυστυχώς, το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε την κοινή γνώμη με το μέρος μας. Ακούγεται πως "και πολλά πέρνουμε", ότι "δουλεύουμε ελάχιστες ώρες" και ότι "έτσι κι αλλιώς τί κάνουμε;" Είναι έτσι;; Όχι, σε καμία περίπτωση. Μία διδακτική ώρα 45 λεπτών σε μία τάξη των 25 μαθητών (έως 30 σε μερικές περιπτώσεις) δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός είδους άλλη δουλειά. Να μη μιλήσουμε για τη δουλειά του (ευσυνείδητου) δασκάλου που έχει πολλές ώρες προετοιμασίας στο σπίτι, που διορθώνει γραπτά, που ασχολείται με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ενός σχολείου. Διαδικασίες που είναι άγνωστες στην πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Θεωρώ απαράδεκτο άνθρωποι με πανεπιστημιακές σπουδές να παίρνουν πρώτο μισθό 950 ευρώ, σε μια εποχή που το ενοίκιο ενός αξιοπρεπούς σπιτιού είναι 300-400 ευρώ. Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχει η εντύπωση πως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, κρατικές τράπεζες, πολεοδομία και κάποιες του ευρύτερου δημόσιου τομέα ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ) "ξεσκίζονται" στη δουλειά. Αν όντως ισχύει αυτό πόσες φορές δεν τους έχουμε βρίσει για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών;

Είναι παράλογο οι συνδικαλιστικές μας ομοσπονδίες να ζητάνε 30-40% αύξηση σε μια εποχή που ο κόσμος βογγάει κυριολεκτικά από την ακριβεία, τα καρτέλ και την ανεργία. Αυτό που πρέπει σαφώς να κάνουνε είναι να πάρουν την κοινή γνώμη με το μέρος τους, να δημοσιεύσουν συγκριτικά στοιχεία που δείχνουν την κατάντια των εκπαιδευτικών σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Τα μέσα ενημέρωσης στις μέρες μας είναι άφθονα και εύκολα προσβάσιμα. Να μη ζητάνε, να δείξουν στον κόσμο και ν' αφήσουν αυτόν να κρίνει εάν είναι δίκαια τα αιτήματά τους.

Και το ιδιαίτερο μάθημα;;; Θεωρείται από το νόμο ποινικό αδίκημα. Ευτυχώς που οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν πιάσει όλα τα λαμόγια, τους κουμπάρους, τους καταχραστές, αυτούς που έχουν θησαυρίσει τρώγοντας με τεράστιες κουτάλες τον δημόσιο πλούτο και μετά να κυνηγήσει τους δασκάλους. Ένας εφοριακός με 2000 ευρώ μισθό που χρηματίζεται θέλει να γίνει πλούσιος, ένας καθηγητής που κάνει ιδιαίτερο θέλει να πληρώσει το ενοίκιο του, υπάρχει μεγάλη διαφορά....

Κάποτε είχα μια κουβέντα με κάποιο πολύ φιλότιμο συνάδελφο που έλεγε πως και να του δώσουν έναν κουβά λεφτά και να του πουν να πάρει όσο θέλει, ο αυτοσεβασμός του δε θα του επέτρεπε να κάνει ποτέ τέτοια ενέργεια. Τώρα τελευταία που είχαμε την ίδια κουβέντα μου είπε πως θα πάρει και τον....κουβά μαζί!! "Θα κάνω όσο περισσότερα ιδιαίτερα μπορώ και ας με πιάσουν....." έτσι μου απάντησε, "τουλάχιστο θα μπορώ να λίγο έστω καιρό να πληρώνω το ενοίκιο και τα κοινόχρηστά μου χωρίς να μου τελειώνει το δεκαπενθήμερο πριν το πιάσω στα χέρια μου"

Υ.Γ. Σήμερα βγήκε ένας αχνός, αρρωστιάρης ήλιος μετά από μία εβδομάδα ατέλειωτων βροχών και μούχλας....

5 σχόλια:

Stelios Frang είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Stelios Frang είπε...

Συνάδελφε, επίτρεψέ μου να σου πω ότι ποτέ και πουθενά δεν είπε η κ. Μαριέτα αυτό που γράφεις στον τίτλο σου, "ανέντιμοι εκπαιδευτικοί..." Γιατί περιμένεις λοιπόν συμπαράσταση από συμπολίτες σου, τη στιγμή που δεν μπορείς ή δεν θέλεις να αποδώσεις σωστά ένα χαρακτηρισμό?

Και τα υπόλοιπα που ανακατεύεις, με το συμπάθειο, είναι θλιβερά: τεμπέληδες στους Οργανισμούς, τα πιάνουν οι Εφοριακοί, κάνουν ιδιαίτερα οι Εκπαιδευτικοί, όλα τα θεωρείς δεδομένα, επειδή κάποιοι τα συζητούν και μας/σας/τους/τις κατηγορούν! Εύγε, είσαι στην κορυφή της αλληλεγγύης των εργαζομένων, συμβάλλεις στη διάδοση στερεότυπων, τα οποία, έστω και έναν από τους αναφερόμενους να έθιγαν, δεν έπρεπε να τα αναπαράγεις.

Και, μην ξεχνάς, υπάρχουν κι άλλοι εκπαιδευτικοί εδώ, οι οποίοι πιθανόν επιθυμούν επίσης αύξηση μισθού, ρύθμιση θεσμικών θεμάτων κλπ. κλπ. Δεν το διατυμπανίζουν όμως δημόσια και ενοχλητικά, όχι επειδή παίρνουν πρώτο μισθό 1400 ευρώ (τόσα είναι) και τα ενοίκια κοστίζουν 300-400 ευρώ (έπρεπε να αναζητήσεις άλλη εργασία, αφού είναι τόσο στενά τα πράγματα) αλλά επειδή δεν θέλουν να συμβεί αυτό με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για το άγνωστο μέλλον, κάτω από πλαστά συνθήματα και ψεύτικους τίτλους, προς προσωπικό όφελος άλλων πονηρών.

Unknown είπε...

Κακώς τα θεωρείς απαράδεκτα. Είναι απαράδεκτα.

Hey Teacher είπε...

Giati otan ego ta leso ayta se alloys me koitane san exogiino?

den einai aytonoita?

Hey Teacher είπε...

---leo---