Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2006

"Κινητή" γενιά...

Οι τηλεδικαστές απεφάνθησαν: τα σύγχρονα κινητά με τις κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές, αποτελούν μάστιγα για τη μαθητιώσα νεολαία.Το Υπουργείο Παιδείας με καθυστέρηση ετών και μετά από τα πρόσφατα γεγονότα στην Αμάρυνθο της Εύβοιας, έστειλε εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία Α'βθμιας και Β'θμιας εκπαίδευσης "ποινικοποιώντας" τη χρήση του κινητού στο σχολικό χώρο. Αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό και όχι μετά από τραγικά γεγονότα που, για ακόμη μία φορά, σπίλωσαν το κύρος του σχολείου. Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι.... Όχι πως διαφωνώ με αυτή την απόφαση, αντιθέτως συμφωνώ πλήρως. Το θέμα είναι, όμως, πως ποτέ μέχρι σήμερα το υπουργείο δεν έλαβε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των νέων-μαθητών για τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Όχι μόνο τις σωματικές, που έτσι κι αλλιώς ερευνώνται ακόμη, αλλά και τις κοινωνικές. Παρατηρώ συχνά τους εφήβους του λυκείου μου: αντί να μιλούν, να παίζουν, να ερωτεύονται, φορούν τα hands free τους, απομονώνονται στον εικονικό κόσμο του κινητού τους, στέλνουν μηνύματα στο διπλανό τους, αντί να του μιλήσουν ή να του χαμογελάσουν (ούτε καν τον βρίζουν!!) και νομίζουν πως είναι in, αποτελούν έναν ακόμη θετικό κρίκο της trendy νεοελληνικής γενιάς, που διαθέτει κινητό, βλέπει φανατικά dreamshow και Λαμπίρη και θεωρεί πως συναντά την απόλυτη ευτυχία.
Και οι γονείς; Δεν τους κατηγορώ, θέλουν να ικανοποιούν συχνά τα "θέλω" των καμαριών τους, αλλά είναι δυνατό να βλέπω παιδάκι 13-15 ετών να διαθέτουν τηλέφωνο που εγώ για ν' αποκτήσω θέλω μισό μηνιάτικο; Ιδίως, εδώ στην επαρχία που ζω, όπου η αγροτιά και το μεροδούλι-μεροφάι είναι το κύριο χαρακτηριστικό της, πώς είναι δυνατόν να είναι όλοι τόσο in; Έχω ακούσει μάνα να λέει πως η κόρη της ξόδευε 600 ευρώ!!! το μήνα στο κινητό και με πίεση ο λογαριασμός μειώθηκε στα...200!!!
Δεν έχω μετρήσει πόσο είναι ακριβώς, αλλά νομίζω πως ένα μεγάλο ποσοστό των διαφημίσεων στην τηλεόραση αφορά στην κινητή τηλεφωνία. Οι εταιρείες έχουν βρει χρυσωρυχείο και μας βομβαρδίζουν με εκατοντάδες προσφορές, "φτηνά" πακέτα, χρησιμοποιώντας συχνά στις διαφημίσεις τους νέους. Αυτά είναι τα μηνύματα που περνούν. Για να είσαι in πρέπει να έχεις αυτό το τηλέφωνο, σε ένα μήνα για να είσαι πιο in, πρέπει να πάρεις αυτό το νέο μοντέλο και πάει λέγοντας...

Οι έρευνες συνεχίζονται και τα αποτελέσματά τους είναι τρομακτικά... 94% των νέων στην Ελλάδα χρησιμοποιούν κινητό!! Άντε να τα κατοστήσουμε.... έρχονται και Χριστούγεννα, όλο και κανένα καινούριο..."πακετάκι" με "φτηνό" τηλέφωνο θα μπορέσουμε ν' αποκτήσουμε.

Άγιε Βασίλη, πριν έρθεις κάνε μια βόλτα από την Ericsson, τη Nokia, τη Motorola, τη Samsung (ξέχασα καμία;;) ξέρεις εσύ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: