Σάββατο, Σεπτεμβρίου 08, 2007

Μ' αρέσει όταν...

...τα πράγματα βελτιώνονται.
Εδώ και έξι χρόνια οι υπολογιστές που κυρίως χρησιμοποιώ είναι αυτοί της Apple. Μέχρι σήμερα δεν έχουν σταματήσει να με εντυπωσιάζουν ούτε μια φορά. Και εννοείται, φυσικά, πως δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ. Ακούω από γνωστούς και φίλους ότι κάθε καινούρια έκδοση των προγραμμάτων της Microsoft “γονατίζει¨ τον υπολογιστή τους. Οι απαιτήσεις σε hardware αυξάνονται (λέτε να μην είναι τυχαίο;;) με αποτέλεσμα ο ολοκαίνουριος φορητός να σέρνεται μετά από 1 - 1,5 χρόνο.
Αντιθέτως, δε συμβαίνει το ίδιο με τα νέα προγράμματα της μαμάς Apple. Και εξηγούμαι: Πριν από 2 χρόνια περίπου είχε εμφανιστεί ο επεξεργαστής κειμένου ονόματι Pages (στην πραγματικότητα μάλλον για desktop publishing εφαρμογή πρόκειται, παρά για αμιγώς επεξεργαστή κειμένου). Ο υπολογιστής μου -ένα MacMini με 512ΜΒ μνήμη (από αναβλητικότητα δεν την έκανα ποτέ 1 GB)- δεν το “σήκωνε”. Όπως επίσης, το Keynote (το αντίστοιχο του PowerPoint για τη δημιουργία παρουσιάσεων). Αργούσαν ν’ ανοίξουν, δεν υπάκουαν αμέσως στα κλικ του ποντικιού, χώρια ότι οι επιλογές τους ήταν αρκετά περιορισμένες σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα το Pages, με μερικά αρχεία του Word είχε αρκετά μεγάλη ασυμβατότητα. Αποτέλεσμα ήταν να καταφεύγω συνήθως για τα κείμενά μου στο “κλασσικό¨ Word (στην έκδοση για Mac).
Κι όμως, η “νέα αλλαγή” έφτασε.... Πριν λίγο καιρό ήρθαν στο προσκήνιο το νέο Pages και το νέο Keynote. Καμία σχέση με τα προηγούμενα. Η πρώτη δοκιμή αφορούσε στη συμβατότητα: άνοιξα αρχείο που δημιουργηθήκε στο Word για Windows και περιείχε μαθηματικά σύμβολα, πίνακες και διάφορων ειδών μορφοποιήσεις και ως εκ θαύματος παρέμεινε ίδιο και απαράλλαχτο!! Επιτέλους!! Επίσης, οι επιδόσεις είναι σαφώς βελτιωμένες, ανοίγει γρηγορότερα, έχει περισσότερα εργαλεία και εννοείται “προς τα πίσω συμβατότητα”. Κι όλα αυτά υπό τη σκέπη του ίδιου υλικού (η μνήμη λόγω παρατεταμένης αμέλειας παραμένει 512 ΜΒ).
Αναλυτικότερες αναφορές θα γράψω κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς που προβλέπεται αρκετά παραγωγική λόγω φόρτου εργασιών και σημειώσεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: