Τρίτη, Μαΐου 09, 2006

Καλά που υπάρχουν...ελληναράδες!!

Μουσουλμάνα υποψήφια για την υπερνομαρχία της Θράκης πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι γνωστοί ελληναράδες έσπευσαν να κατακρίνουν την πρότασή του. "Αλλόθρησκη", "να δηλώσει ελληνίδα", "οι τούρκοι επεκτείνονται" και όλα τα γνωστά εθνικιστικά που εκφράζουν κατά καιρούς οι πασίγνωστοι ρασοφόροι (και μη) "δηλωμένοι" Έλληνες.

Κι όμως η γλυκύτατη κοπελίτσα, απαξίωσε τις δηλώσεις τους, έδειξε με τη στάση της ότι διαθέτει ήθος, καλλιέργεια, επιστημονική κατάρτιση, πνεύμα και την απασχολεί μόνο το καλό του τόπου της και των ανθρώπων του, ανεξαρτήτου φύλου, θρησκείας ή χρώματος.

Φυσικά για τους ρασοφόρους το σημαντικότερο χαρακτηριστικό για έναν άνθρωπο του δημοσίου βίου είναι να δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος. Τι κι αν καταχράζεται, τι κι αν αδικεί ή ρουσφετολογεί... Θα συγχωρεθεί στον Παράδεισο. Αν όμως είναι μη-χριστιανός, ακόμη και αν προσφέρει έργο, βοηθάει τον τόπο του θα καίγεται ες αεί στο πυρ το εξώτερον.

Αλλά να εκφράζονται αρνητικά πολιτικοί, οι δήθεν "εκπρόσωποι του λαού" με χαρακτηρισμούς που θυμίζουν άλλες, μεσαιωνικές, εποχές είναι επιεικώς απαράδεκτο. Ο πολιτικός πρέπει να χαρακτηρίζεται από την ανεκτικότητά του, από τις καινοτόμες ιδέες του και κυρίως από τους ανοιχτούς ορίζοντες. Το βλέμμα του οφείλει να κοιτάει μπροστά να βλέπει το αδιαίρετο το μοντέρνων λαών και να συναινεί σε πράξεις και ενέργειες που τους φέρνουν πιο κοντά.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, έχουν ανάγκη από νέα μυαλά και ανοιχτά βλέμματα. Δεν χρειάζονται ούτε ψωμιάδηδες, ούτε παπαθεμελήδες, ούτε φορείς "επαναστατικών" λαβάρων...