Κυριακή, Οκτωβρίου 15, 2006

Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

Χάρηκα πολύ όταν διάβασα ότι το φετινό Νόμπελ λογοτεχνίας πήγε στα χέρια του Ορχάν Παμούκ, του Τούρκου συγγραφέα που ζει στην Κωνσταντινούπολη. Χάρηκα γιατί η επιτροπή των βραβείων αναγνώρισε το έργο ενός συγγραφέα που έχει κυνηγηθεί αμείλικτα στο παρελθόν από το τουρκικό καθεστώς.
Οι δηλώσεις που έκανε σε μια ελβετική εφημερίδα για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τα τουρκικά στρατεύματα, όπως και για την επεκτακτική πολιτική της χώρας του εναντίον των Κούρδων, είχαν σαν αποτέλεσμα να μηνυθεί από το καθεστώς, να οδηγηθεί στα δικαστήρια και φυσικά να...αθωωθεί.
Πολλοί είπαν πως σε άλλες εποχές η καταδίκη του θα ήταν σχεδόν σίγουρη. Αλλά μπροστά στην "ευρωπαϊκή προοπτική" της γειτονικής χώρας, για να δείξει ότι...σέβεται την ελευθερία της γνώμης και του λόγου, το δικαστήριο αθώωσε τον κ. Παμούκ.

Σαν συγγραφέα τον γνώρισα όταν επιστρέφοντας, πέρσι το καλοκαίρι, από μια εκδρομή στην Πόλη, έπεσε συμπτωματικά στα χέρια μου το βιβλίο του "Ιστανμπούλ" (Εκδόσεις Ωκεανίδα) που με ταξίδεψε για ακόμη μία φορά στα σοκάκια του Καπαλί Τσαρσία, στην Αγιά Σοφιά, στο ηλιοβασίλεμα του Βοσπόρου.
Είναι το μοναδικό βιβλίο του που έχω διαβάσει, διακρίνεται από μια -όχι στενάχωρη- μελαγχολία, συνδυασμένη με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία για μια πόλη που δεν εγκατέλειψε ποτέ, παρά μόνο για τρία χρόνια που έζησε στη Νέα Υόρκη

Η επίσημη ιστοσελίδα του συγγραφέα

Σελίδα του BBC που αναφέρεται στη δίκη του

Καταχώρηση στο Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: