Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2006

Καπέλο στο καπέλο!!

Αντιγράφω -πάλι- από τα σημερινά "ΝΕΑ"...
Tα καπέλα φουσκώνουν τα κέρδη των τραπεζών

Έσοδα 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο μόνο από προμήθειες


Προμήθειες - φωτιά για συναλλαγές από το γκισέ, τα ATM, ακόμα και το Ίντερνετ πληρώνουν στις τράπεζες οι Έλληνες. Κι απ' αυτά τα τσουχτερά καπέλα, προέρχονται -κυρίως- τα υπερκέρδη των τραπεζών.


Τα «ψιλά γράμματα» των τραπεζών και τα έξοδα με τα οποία επιβαρύνουν μια σειρά από συναλλαγές, μεταφράζονται σε επιπλέον επιβαρύνσεις αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Κι έτσι, οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα ανακοινώσουν αύξηση κερδών τουλάχιστον 50% το 2005σε σχέση με το προηγούμενο έτος...

Παρά τα υπερκέρδη που ανακοινώνουν τα τελευταία χρόνια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι πελάτες επιβαρύνονται με «τσουχτερές» προμήθειες σε μια σειρά από καθημερινές συναλλαγές, η αξία των οποίων φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, όσο δηλαδή το ετήσιο έλλειμμα του ΙΚΑ.

Τα συνήθη

* Για παράδειγμα, η κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου «κοστίζει» έως και 1,5 ευρώ στον καταναλωτή. Πρόκειται για προμήθεια που επιβάλλεται σε χιλιάδες συναλλαγές καθημερινά, προσφέροντας εκατομμύρια ευρώ ετησίως στις τράπεζες. Μάλιστα, η ΕΚΠΟΙΖΩ σχεδιάζει να καταθέσει δικαστική προσφυγή, καθώς θεωρεί τη συγκεκριμένη προμήθεια παράνομη, όπως αναφέρει η αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος της καταναλωτικής οργάνωσης, κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

* Αντίστοιχα, η μεταφορά χρημάτων από έναν λογαριασμό σε έναν άλλο μέσα στην ίδια τράπεζα «κοστίζει» έως και 1 ευρώ, ενώ οι πελάτες πληρώνουν έως και 1,5 ευρώ για την ενημέρωση του λογαριασμού τους από το γκισέ.

* Όσοι εκδώσουν μπλοκ επιταγών θα πρέπει να υπολογίζουν καπέλο έως 1 ευρώ ανά σελίδα, ενώ για λογαριασμούς με χαμηλό υπόλοιπο που μένουν «ακίνητοι» για μεγάλο χρονικό διάστημα επιβάλλεται ποινή που φτάνει τα 2,5 ευρώ ανά μήνα.

* H ανάληψη χρημάτων από ATM άλλων τραπεζών - μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ - κοστίζει έως και 3,5 ευρώ ανά συναλλαγή, ενώ όσοι κάνουν ανάληψη μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας από ATM άλλης τράπεζας θα πληρώσουν έως και 25 ευρώ ανά συναλλαγή!

* Μάλιστα, πρόσφατα οι τράπεζες επιβάρυναν με προμήθειες έως 0,5 ευρώ τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται και ηλεκτρονικά - μέσω Ίντερνετ - οι οποίες και μέχρι πρότινος ήταν δωρεάν.

Όλα τα παραπάνω έχουν κριθεί παράνομα, αλλά ποιος τιμωρείται;;; Ουδείς!! Και δεν πρόκειται να τιμωρηθεί στον αιώνα τον άπαντα....
Όλο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: