Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2006

DaVinci

Αντιγράφω από "ΤΑ ΝΕΑ":
* Κάπου χίλια αντίτυπα του «Κώδικα Ντα Βίντσι» έχουν μαζέψει από τα βαγόνια των επιβατών οι υπάλληλοι του Γιουροστάρ, του τρένου που περνάει υποθαλάσσια τη Μάγχη. Τι ακριβώς συμβαίνει; Το διαβάζουν και δεν τους αρέσει, οπότε το αφήνουν; Νιώθουν ότι είναι ένα βιβλίο που τους ψυχαγωγεί μεν, κρατώντας τους συντροφιά στο ταξίδι, αλλά δεν χρειάζεται να το κρατήσουν στη βιβλιοθήκη τους; Δεν μπορεί να δώσει κανείς μια σίγουρη απάντηση. Αυτό όμως που αποδεικνύεται από τους «νταβίντσηδες» του τρένου είναι ότι πολυάριθμοι αναγνώστες του Νταν Μπράουν περνούν τη Μάγχη ακριβώς για να ακολουθήσουν την πορεία του βιβλίου, από το Παρίσι στο Λονδίνο! Όταν το συνειδητοποίησαν αυτό οι υπεύθυνοι της εταιρείας, κατάλαβαν ποιο έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα τους. Και έγιναν χορηγοί της ταινίας που εμπνέεται από το βιβλίο και η οποία πρόκειται να βγει στις αίθουσες σε λίγους μήνες. Καλά, το Λούβρο πώς δεν το σκέφτηκε;

Ε, καλά δε μιλάμε για υψηλή λογοτεχνία, το διαβάζω και το πετάω, όπως έχω κάνει εγώ. Διάβασα όλα τα βιβλία του κ. Brown. Απνευστί, χωρίς σκέψεις, απλά για να περάσω ανάλαφρα την ώρα μου. Ο δαιμόνιος συγγραφέας βρήκε την κότα με τα χρυσά αυγά και έγινε ζάπλουτος. Συστατικά που κάνουν ένα επιτυχημένο ευπώλητο;; (best seller). Σασπένς, αίμα, ίντριγκες, λίγο έρωτας και η συνταγή άκρως επιτυχημένη.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί η λογοτεχνική αξία του με τους κλασσικούς -έλληνες & ξένους- ή ακόμη και με μοντέργους συγγραφείς.Εξάλλου, τα σημεία των καιρών δείχνουν τάση του "αναγνωστικού" κοινού προς βιβλία που περιγράφουν συνωμοσίες, ιστορικά μυστήρια, ακόμη και αμφισβητήσεις προαιώνιων αξιών. Πώς να το κάνουμε...Μας εξιτάρουν οι αμφισβητήσεις.
Η μόδα της συνομωσιολογίας έχει παντού οπαδούς....

Δεν υπάρχουν σχόλια: