Σάββατο, Οκτωβρίου 27, 2007

Η πεμπτουσία του action movie

Για όσους επισκέπτονται το ιστολόγιό μου, από σήμερα ακούγεται ένα τραγουδάκι. Αφορμή για να το βάλω στη σελίδα ήταν οι...στίχοι του και οι ταινίες στις οποίες ακούγεται. Μιλώ για την τριλογία του Jason Bourne με πρωταγωνιστή έναν υπέροχο Matt Damon. Κατά σειρά The Bourne Identity (Χωρίς ταυτότητα), The Bourne Supremacy (Στη σκιά των κατασκόπων) και The Bourne Ultimatum (Το τελεσίγραφο του Μπορν). Και οι τρεις είναι γεμάτες με καταιγιστική δράση, γυρισμένες σε διάφορα μέρη του κόσμου, από το Βερολίνο ως το Μαρόκο και από το Παρίσι ως τη Νέα Υόρκη.

Το κεντρικό πρόσωπο είναι ο Jason Bourne (Matt Damon) ένας σούπερ πράκτορας των αμερικανικών (ποιών άλλων...) μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος στην αρχή της πρώτης ταινίας βρίσκεται αναίσθητος και με αμνησία από ένα ψαράδικο καίκι να επιπλέει κάπου στη Μεσόγειο με δυο σφαίρες στην πλάτη. Από εκεί και πέρα αρχίζει ένας ανελέητος αγώνας δρόμου για ν΄ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, μέσα από πολλά κυνηγητά (με αυτοκίνητα ή όχι), πολύ ξύλο και χορευτικές φιγούρες και κατά στιγμές...τρυφερότητα και ευαισθησία. Ένος νεαρού που στρατολογήθηκε με αθέμιτους τρόπους, μετατράπηκε σε πολεμική μηχανή και τελικά δεν έζησε ποτέ, όλα όσα ζουν οι φυσιολογικοί τριαντάρηδες. Στην πορεία ερωτεύεται, ζει ευτυχισμένες στιγμές με την αγάπη του, αλλά νιώθει στο πετσί του την μεγάλη πίκρα της απώλειας, όπως και την ηδονή της εκδίκησης.

Στα μάτια του Damon, συχνά βλέπει κανείς την απόγνωση, την απελπισία και το ατελέσφορο της αναζήτησης, όπως και το θυμό ή την αγωνία για το μέλλον.
Το τραγούδι του Moby ακούγεται στους τίτλους του τέλους και στις τρεις ταινίες και οι στίχοι του αντικατοπτρίζουν πλήρως τη ζωή(;) του πρωταγωνιστή. Παραθέτω απόσπασμα:

Extreme ways are back again
Extreme places I didn't know
I broke everything new again
Everything that I'd owned
I threw it out the windows, came along
Extreme ways I know, will part
The colors of my sea
It's a perfect colored sea

Extreme ways that help me
They help me out late at night
Extreme places I had gone
But never seen any light
Dirty basements, dirty noise
Dirty places coming home
Extreme worlds alone
Did you ever like it then?

I would stand in line for this
There's always room in life for this

Δεν υπάρχουν σχόλια: