Σάββατο, Οκτωβρίου 27, 2007

Τσάντα από...σκουπίδια!!

Η αρχική ιδέα του XSProject ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '90 όταν η Ann Wiser, visual performer και ακτιβίστρια, ζούσε στις Φιλιππίνες. Ευιασθητοποιημένη σε θέματα οικολογίας και κατάχρησης των βιομηχανιών, άρχισε να χρησιμοποιεί άχρηστα υλικά σαν πρώτη ύλη για τις κατασκευές και τις παρουσιάσεις της. Οι πρώτες "σκουπιδοτσάντες" ήταν αξεσουάρ που συμπλήρωναν τα κοστούμια των παραστάσεων της.

Το 2002. η Wiser ξεκίνησε το XSProject στην Τζακάρτα (πρωτεύουσα της Ινδονησίας), σαν μια παρέμβαση στις φτωχές κοινότητες των ρακοσυλλεκτών, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της στη δημιουργία ευέλικτων λύσεων για το πρόβλημα της μη διαχείρισης των αστικών λυμάτων.

Υπάρχουν περίπου 350.000 - 450.000 ρακοσυλλέκτες στην Τζακάρτα. Οι περισσότεροι ζούνε μ' ένα μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα των 20€ - 25€. Εννοείται πως όλοι αυτοί είναι ανασφάλιστοι, χωρίς περίθαλψη, προστατευτικά μέσα, διακοπές ή...κοινωνική αναγνώριση! Βρίσκονται στη σκιά, ζώντας με τα απομεινάρια των άκρατων καταναλωτικών συνηθειών των ευνοημένων.

Το XSProject είναι ένα δημιουργικό "εργαστήριο" με ρίζες στην τέχνη και την πρωτοτυπία. Ο σκοπός του είναι να δώσει δουλειά σε ανθρώπους με ελάχιστες εισοδηματικές ευκαιρίες, να τους εκπαιδεύσει σε συγκεκριμένες μεθόδους κατεργασίας απορριμάτων, ενώ συγχρόνως με τις δημιουργίες τους αποκτούν έξτρα εισόδημα. Αποκτούν έτσι αισιοδοξία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Αν και η τιμή των τσαντών από...σκουπίδια είναι αρκετά τσουχτερή, αξίζει το έξοδο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: