Τετάρτη, Νοεμβρίου 21, 2007

H "γκρίνια" της ημέρας (13)

Στα προχθεσινά "ΝΕΑ" αναφέρει ότι σε έρευνα που έγινε στη Γαλλία (φαντάζομαι για την Ελλάδα θα ισχύει κάτι αντίστοιχο) οι νέοι μεταξύ 16 και 20 ετών περνούν μπροστά σε κάποια οθόνη 4 ώρες και 17 λεπτά ημερησίως. Οι μαθητές 12 με 15 ετών (και ακόμα μικρότεροι) αφομοιώνουν γρηγορότερα τις νέες τεχνολογίες, το Διαδίκτυο, μερικοί από αυτούς μπορεί να έχουν κάποιο blog. Να μη συζητήσουμε για κινητό που στην Ελλάδα η κατοχή συσκευών κινητής τηλεφωνίας πλησιάζει το 100 %.

Οι στατιστικές και οι μετρήσεις είναι χρήσιμες, λύνουν όμως το πρόβλημα; Όχι. Θα μπορούσε βέβαια να πει κάποιος πως στην εποχή μας όποιος δε γνωρίζει υπολογιστές είναι αναλφάβητος. Συμφωνώ. Όμως, εξίσου "αναλφάβητος" είναι όποιος δε διαβάζει βιβλία και εφημερίδες, δε βλέπει κινηματογράφο ή ακόμη περισσότερο δε διασκεδάζει με τις παρέες του. Να μη μιλήσω για το παιχνίδι... Θλίβομαι όταν βλέπω παιδάκια στα πάρκα, παρεούλα δίπλα δίπλα, τέσσερα πέντε μαζί, να κρατούν ένα κινητό στο χέρι και να ανταλλάσσουν ringtones, εικόνες ή να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, ανταγωνιζόμενα το ένα το άλλο, ποιος έχει το καλύτερο (και ακριβότερο -μπαμπά πλήρωνε!) μοντέλο. Εντωμεταξύ η μπάλα "παρκαρισμένη" ανάμεσα στα πόδια τους...

Φταίει το σχολείο; Φταίει η τηλεόραση; Φταίει ο,,, κακός μας ο καιρός; Ρητορικά και περιλάλητα ερωτήματα. Στο σημείο που έχουμε φτάσει η αναζήτηση αιτίων και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στη σφαίρα της ουτοπίας. Όποιος πιστεύει πως έχει ερμηνεία ας σχολιάσει. Θα χαρώ ν' ακούσω γνώμες...

Θυμάμαι ένα περιστατικό: σε μια τοπική εφημερίδα υπήρχε μια καταχώρηση κάποτε (πριν ένα χρόνο περίπου) που έλεγε: "Οι γονείς Τάδε & Τάδε συγχαίρουμε τον μικρό μας Τάδε, μαθητή 4ης (!!) δημοτικού, που απόκτησε με υψηλή βαθμολογία όλες τις ενότητες του ECDL και του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες."

Με μοναδική συντροφιά το πληκτρολόγιο και το ποντίκι δε νιώθει αυτό το παιδάκι αβάσταχτη μοναξιά;

4 σχόλια:

kanataki είπε...

μου θύμησες τον Βάρναλη

υγ φταίει το κακό το ριζικό μας
φταίει η ζωή που μας μισεί?

υγ τέλος πάντων αν το μάθεις ,ενημέρωσε

υγ πάντως κι εγώ πάνω από τέσσερις ώρες περνάω και αισθάνομαι μια χαρά!

Thodoris είπε...

Φαντάζομαι είσαι ελαφρώς μεγαλύτερη από 20 χρονών και έπαιξες κρυφτό κάποτε...

greek tv είπε...

"Εντωμεταξύ η μπάλα "παρκαρισμένη" ανάμεσα στα πόδια τους..."

Πάλι καλά να λέμε που είχαν κ μπάλα μαζί τους!

Στο χωριό μου, αυτό το καλοκαίρι παρατηρούσα την πιτσιρικαρία (16-17-χρονα) να αράζουν μέχρι τις πρωινές ώρες στην πλατεία! Ελεγα, μπράβο, γουστάρουν τα παιδιά να ξεσκάνε (που να κάτσεις στην Αθήνα μετά τη δύση του ηλίου...) κ να ερωτεύονται (τι πιο ωραίο από το να κάθεσαι με παρέα κάτω από τ' αστέρια!).

Μπιιιπ! Με τα κινητά παίζανε κ χασκογεκούσαν, χάνοντας τις ώρες τους! Από τη μία πλευρά τα αγοράκια, από την άλλη τα κοριτσάκια! Pathetic.

xristina είπε...

Λυπάμαι τη νέα γενιά..που δεν χαίρεται τη παρέα των πραγματικών φίλων αλλά περναέι όλο και πεισσότερες ώρες σε ιντερνετ καφε..παίζοντας κάποιο παιχνίδι...ή ακόμα χειρότερα κλεισμένοι σε κάποιο σπίτι κάνοντας chatting..Τι τραγικό...Ναι, τα νέα παιδιά είναι εξικοιωμένα απο μικρότερες ηλικίες απο ότι ήμουν εγώ στην τεχνολογία..αλλά τι παιδική ηλικία ζουν?? τι φίλους έχουν??