Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2007

Ο καλός ποιμήν (The good shepherd)

Ποιός είναι ο “καλός ποιμήν”; Αυτός που φροντίζει την οικογένειά του ή αυτό που νοιάζεται κυρίως για την πατρίδα του; Το ερώτημα αυτό έρχεται ν’ απαντήσει η ταινία “Ο καθοδηγητής” του Robert De Niro, με πρωταγωνιστή τον Matt Damon.

Πρόκειται για την αληθινή(;) ιστορία της CIA μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που δεν...υπήρξε ποτέ. Ο Έντουαρντ Γουίλσον (Matt Damon) πίστευε στην πατρίδα του και θα έκανε τα πάντα για να την προστατέψει. Πρώτα η πατρίδα, μετά η οικογένεια. Η ταινία δείχνει, με πολλά φλάσμπακ, την ιστορία ενός αρχικατασκόπου με την κωδική ονομασία “Μητέρα” (mother). Καλύπτει μια μεγάλη περίοδο της ζωής του, από τη στρατολόγησή του μέχρι την οριστική ρήξη με την οικογένεια (και τον εαυτό του).

Ο Damon ξεφεύγει επιτέλους από το “φάντασμα” του Jason Bourne (του πονεμένου υπερήρωα που τα κάνει γης μαδιάμ), όπως και από ρόλους “βγάζω λεφτά” (“Συμμορία των 11”, και πάει λέγοντας...). Είναι τέλειος στο ρόλο του, μια δωρική ερμηνεία χωρίς ψεγάδια, ούτε ερμηνευτικές κορώνες. Άλλωστε ο πρωταγωνιστής είναι ένας άνθρωπος που “ζει στη σκιά”.

Η σκηνοθεσία του De Niro (που εμφανίζεται και ο ίδιος στην ταινία) είναι αργόσυρτη, δε βιάζεται να προχωρήσει την ιστορία (2,5 ώρες διαρκεί η ταινία), δεν αφήνει αμφιβολίες και, κυρίως, σχολιάζει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που κινούσαν (και κινούν) τα νήματα της αμερικανικής (επεκτατικής) πολιτικής, επηρεάζοντας με τις -συχνά αθέμιτες- ενέργειές τους τα κέντρα αποφάσεων.

Παίζουν επίσης: Angelina Jolie, John Torturo, William Hurt, Alec Baldwin.

Δείτε το, είναι κάτι διαφορετικό...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου αρεσε, αν και δεν έχω πρόβλημα με τις ταινίες δόμισυ ωρών νομίζω πως εδω χρειαζόταν ένα πιό σφιχτό μοντάζ, όμως ήταν καλό κ σοβαρό.

Ενσταση για τον Jason Bourne είναι μακράν ο καλύτερος σύγχρονος ήρωας περιπέτειας.

Thodoris είπε...

Δε λέω ότι δεν ήταν καλός, απλά το δοκίμασε, πέτυχε. Τον είχαμε παρασυνηθίσει.

Ανώνυμος είπε...

varieeeeeeeeeemai!